Kocaeli'nde su alarmı, 3 aylık su kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2006 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yılların en kurak mevsiminin yaşanması ve yağış miktarının düşmesi nedeniyle Kocaeli'nin, susuzlukla karşı karşıya olduğu bildirildi.

İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağışların istenilen seviyede olmamasından dolayı, Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesinin mevsim normallerinin çok altına düştüğünü söyledi.

Bu nedenle barajı işleten Thames Water şirketinin isteği üzerine önlem almak durumunda olduklarını ifade eden Bayram, ''Yuvacık barajımızda şu anda 30 milyon metreküp su var, bu bize 3 ay yeter, ancak gelecek günler bize neler gösterir bilemiyoruz'' dedi.

Bayram, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun imzasıyla bütün belediyelere gönderdikleri yazıyla ''İkinci kademe kuraklık önleme planı''nın devreye alınmasını istediklerini belirtti.

Kuraklık önleme planı hakkında bilgi veren Bayram, şöyle konuştu:

''Kocaeli'nde oluşturulan kuraklık planına göre önlem almamız gerekiyor. Yolların mecburiyet olmadıkça yıkanmaması, sanayi tesislerine verilen suda yüzde 10 azaltılmaya gidilmesi, yeşil alanların sulanmasının gece yapılması gerekiyor. Bunlarla beraber vatandaşlarımızdan da suyumuzu tasarruflu, itinalı kullanmasını, israf edilmemesini istiyoruz.

Ancak, susuz kalmış bir durumumuz yok. Bizim diğer kaynaklarımızı devreye sokma planımız bugünden itibaren başladı. Suyu ekonomik kullanmak, ileride oluşabilecek olumsuzlukları da göz önüne alarak daha dikkatli kullanmak zorundayız. Vatandaşlarımızdan, abonelerimizden de bunu talep ediyoruz.'' Bayram, barajdaki su seviyesinin normalin çok altına düştüğünü, şu anki seviyenin 2 metre daha altına düşmesi halinde ilave kaynakların devreye sokulacağını sözlerine ekledi.

SU SEVİYESİ

Yuvacık barajını işleten Thames Water'ın Ülke Direktörü Evren Köprülü de küresel ısınmadan ve sera gazlarının dünyaya salınımından dolayı ozon tabakasının delindiğini belirtti.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sıcaklıkların artmasından dolayı mevsimlerin kurak geçmeye başladığını ifade eden Köprülü, bu olayı çok önceden tespit ederek Kocaeli'nde, valiliğin öncülüğünde ve DSİ,İSU, Meteoroloji İl Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumların katılımıyla ''Kocaeli Acil Kuraklık Önleme Planı'' hazırladıklarını bildirdi.

Köprülü, şunları kaydetti:

''Bu plana göre, barajdaki suyun 2. seviyeye gelmesi durumunda açıklamaların yapılması öngörüldü. İSU Genel Müdürünün de açıklamaları bu yönde. Suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulunuyor.

Bundan sonra arabalar yıkanmamalı. Suda yüzde 20 tasarrufa gidilmeli. Barajdaki su seviyesi hergün 30 santimetre düşüyor. Kısaca su seviyesi 3 günde bir metre aşağıya düşüyor. Barajın doluluk oranı şu anda yüzde 60. Önümüzdeki 5 yılda kayıp ve kaçaklar azaltılmazsa baraj tam kapasite ile de çalışsa bu su Kocaeli'ne yetmez.''

YAĞIŞ MİKTARI

Kocaeli Meteoroloji İl Müdürü Ahmet İnci de Kocaeli'nde belirli dönemlerde yağış miktarının azaldığını belirtti.

Kocaeli'nde temmuz aylarında ortalama olarak 44 kilogram yağış düşmesine rağmen geçen ay 2,0 kilogram yağış düştüğünü ifade eden İnci, bu durumun 1973, 1980, 1999 yıllarında da gerçekleştiğini bildirdi.

Önümüzdeki hafta içerisinde sıcaklıkların 2-3 derece yükseleceğini anlatan İnci, sıcaklığın perşembe günü 33, cuma günü 35 ve cumartesi günü ise 37 derece olacağını belirtti. İnci, salı günü ise yağış beklendiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber